Nyitott Nap ॐ A vipassana meditáció új útjain

2020. október 10., szombat | ONLINE + OFFLINE @ Budapest VI., Hilton Garden Inn

 

Nincs egyetlen jó megoldás, és mindannyiunknak megvan a magunk útja. Az útjaink azonban keresztezik egymást, összefonódnak, ezer ponton kapcsolódunk és hatással vagyunk egymásra – tudatosan és tudattalanul egyaránt.

 

Az idén 20 éves Buddhista Vipassana Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Nyitott Napon szabadon kísérletezhetsz különböző meditációs technikákkal, miközben a belső és külső kapcsolódásaidat is megfigyelheted.

Kapcsold össze az elméletet a gyakorlattal, a tudományt a spiritualitással, a belsőt a külsővel, és nézd meg, mi mindenre tudod használni a meditációs praxist az életedben! 

 

Regisztrálj most
neuron

Fókuszban a kapcsolódás

Amikor követ dobsz a folyóba nem sok hatása lesz. A folyó megállíthatatlanul folyik tovább, szinte észre sem veszi a változást. A természete az áramlás, rohanás, kuszaság, befogad, kikerül, átad, lemorzsol. Megy és teszi a dolgát. Soha meg nem áll.  

De amikor ugyanazt a követ a tóba dobod, akkor a tükörsima víztükör lágy hullámzásba kezd. A tó nemcsak befogadja a követ, hanem követi minden mozdulatát köröket kirajzolva, egészen addig, amíg az utolsó hullám is eléri a partot.
A gondolatok, mint a folyó. Sodrása magával ragadhat minket. Hol az egyik hullámba, hol a másikba kapaszkodunk, hánykolódunk, sodródunk. Ahogyan gondolkozunk, úgy is érzünk és afféleképpen is cselekszünk. Futunk, rohanunk, megállunk, megpihenünk, kiáradunk, elcsendesedünk.
Megfigyelted már, hogy…? Tovább
}

2020. okt. 10., szombat

9:00 – 17:00

Hilton Garden Inn

1065 Budapest, Lázár u. 11-13. 

Online

Nem tudsz eljönni? Csatlakozz online!

Tervezett program

Előadóinkkal, programvezetőinkkel még egyeztetünk a részletekről, a változtatás jogát fenntartjuk

08:30 
Érkezés

Szeretettel fogadunk

09:00
Alaphang

Tóth Andrea Beáta

Közös meditáció

09:30
M O S T

Tóth Andrea Beáta, dr. Czike Klára, Berár Gábor, Szekeres Tamás

“Mi ez?” Múlt és jövő találkozása a jelenben – bevezető beszélgetés a Buddhista Vipassana Alapítvány első 20 évének tapasztalatairól és jövőképéről. Moderátor: Agócs Balázs

 

10:00
Minden egy

Bevezető előadások

A vipassana, a kvantumszemlélet, és a sámán technikák integrációs lehetőségei – a tradíció és a tudomány találkozása

11:00 
Rövid szünet

11:30
Workshopok

3 teremben párhuzamosan

1. terem: A belső erő megtalálása a meditáción keresztül Meditáció vagy önismeret? Elég-e önmagában meditációs gyakorlatot folytatni, és az megfelel-e az önismeretnek, vagy szükség van más módszereket is használni a tudatfejlődéshez? – Tóth Andrea Beáta

2. terem: Tudat és tudatosság – dr. Czike Klára

3. terem:  Fáj, szenvedek, nagyon rossz.
Meditáció alapú fájdalomkezelés, avagy “Dukkha, a nagy tanítómester”. A Vipassana szemlélet (erőfeszítés, elcsendesedés, nyugodt éber figyelem és a hozzá kapcsolódó elemző készség) megjelenése a fájdalomkezelésben. – Szekeres Tamás

13:00 
Ebédszünet

14:00
Workshopok

3 teremben párhuzamosan

1. terem: Metta és megbocsátás gyakorlat Bhante Vimalaramsi tanításai alapján – Berár Gábor

2. terem: A tudat kifejeződése a mozgó testben, mozgásgyakorlat. “Az elme olyan, mint a szél. A test olyan, mint a homok. Ha tudni akarod, hogyan fúj a szél, akkor tekints a homokra.” (Bonnie Brainbridge Cohen) – Szecskó Mona

3. terem: Buddha a dialógusban: tudatosság szervezeti szinten – Agócs Balázs Márton

15:30
Rövid szünet

 

16:00
Új irányok

Kerekasztal beszélgetés: Integrálható technikák a vipassana új útjain

16:30
Visszhang

Közös meditáció

17:00 
Búcsúzás

Mosollyal engedünk el

Mi már visszaszámolunk

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Velük találkozhatsz

Szecskó Mona
Szecskó Mona
Agócs Balázs Márton
Agócs Balázs Márton
Buddha
Buddha
Szekeres Tamás
Szekeres Tamás
Csurgai Zs. Kunigunda
Csurgai Zs. Kunigunda
Frank Zsófia
Frank Zsófia
Szponzorálnád rendezvényünket?
dr. Czike Klára
dr. Czike Klára
Berár Gábor
Berár Gábor
Tóth Andrea Beáta
Tóth Andrea Beáta
Palacskó András
Palacskó András

Részvételi díj: 4.000 Ft

Egységesen, online és offline részvétel esetén is. Ez az ár tartalmazza továbbá a helyszínen a rövid szünetekben felszolgált frissítőket és süteményt is. Választható 3 fogásos vegetáriánus/nem vegetáriánus ebéd + 5000 Ft-ért – a finomságokról a regisztrációs formban olvashatsz részleteket.

Alapítványunk örömmel fogad ennél nagyobb egyszeri vagy rendszeres támogatást is.
A Buddhista Vipassana Alapítvány bankszámla száma, amelyre a részvételi díj mellett a felajánlásodat is köszönettel fogadjuk:
Magnet Bank 16200209-17067278

Mire számíthatsz?

Tervezett programjainkról, előadóinkról részletesebben

“Az elme olyan, mint a szél. A test, olyan, mint a homok. Ha tudni akarod, hogyan fúj a szél, akkor tekints a homokra. – Bonnie Brainbridge Cohen

2010-ben kezdtem különféle mozgásformákban elmélyülni, gyakorolni és tanítani. A vipassana meditációs gyakorlás hatására 2014. évtől kezdve mindenféle mozgásforma és mozdulat új szemléletet kapott. Foglalkozom jógával, kontakt tánccal, inspirálva a BMC, SRT által.

A vipassana ad alapot arra, hogy a tudat mozgása, érzelmek keletkezése, elemek megfigyelhetővé váljanak, az egészet részekre bontsuk, majd újra integráljuk, megfigyeljük a szándék kifejeződését, a gondolatokat, a képek szerepét, csontokat, izmokat, kapcsolódásokat, az áramlást, folyamatos változást és megértsük, tapasztaljuk hogyan teremtjük a valóságot, azáltal, ahogyan a test követi a tudat mozgását.

Várlak szeretettel,
Mona

Szecskó Mona

A tudat kifejeződése a mozgó testben, workshop 14:00-től, 2. terem

Nem kizárt, hogy valaki meditációs gyakorlóként mentális problémákkal, feldolgozatlan traumákkal is fejlődni tud a meditációval (meg tud világosodni), de ennek az esélye minimális.

Saját gyakorlói és meditációs tanári tapasztalataim szerint sokan úgy találkoznak a felébredéshez vezető gyakorlással, hogy nincs ezt megelőzően önismereti munkájuk, magát a meditációt szánják annak, így nagyon lassan tudnak haladni a tudat lecsendesítését célzó vagy belátásokhoz juttató technikákkal. Sokszor ezek a gyakorlók kudarcként élik meg a meditációt, mert nem segít depressziójukon, nem csökkenti ígért módon a stresszt vagy más szenvedésteli állapotokat. Többen próbálgatják egy ideig, aztán feladják a meditációs munkát. Ugyanakkor sok olyan gyakorlót is látok, akik párhuzamosan használják a nyugati és a keleti módszereket, vagy akik sok évnyi önismereti munka után következő lépésként találnak rá a meditációra. Feltételezésem, hogy ők hatékonyabban tudnak haladni az éntelenség, a mulandóság és a szenvedésteliség belátását illetően, és látható változások jelentkeznek az életükben. Egy rövid meditáció és az elméleti bevezető után közösen vitatjuk meg ezt a kérdést, osztjuk meg a tapasztalatokat.

dr. Czike Klára

Tudat és tudatosság, workshop 11:30-tól, 2. terem

Frank Zsófia vagyok, nyugdíjas természetgyógyász. 1974-77 között összehasonlító vallástörténetet hallgattam a Buddhista Misszió Körösi Csoma Sándor Intézetében, itt ismerkedtem meg a buddhizmus tanításaival.

Miután éveken keresztül tanulmányoztam a keleti és a nyugati meditációt, vizualizációt, valamint a holisztikus gyógyászat egyes ágait különböző külföldi meditációs és jóga központokban, elkezdtem rendszeresen meditálni.

Mostanában a test-lélek összefüggéseket, köztük a szív tudatosságát és az agy-szív koherenciát tanulmányozom a gyógyászatban és a napi életben, valamint az ún. sámánizmus élet- és Földszereteten alapuló szemléletét.

Frank Zsófia

Egó és meditáció, téridő és kvantumugrás - Mit tehetünk egy élhető jelenért és jövőért?, Minden egy 10:00-től

Lester a manhattani Buddha – egy haldokló üzletember szembenézett az élet értelmével és felfedezte magában Buddha tanításainak az alapjait és meg is valósította azokat.

Erre alapozva a modern korunknak megfelelően igyekezett a lehetőségeket megosztani a környezetével. Tanítványai tovább vitték, ki milyen színezettel volt erre képes. (David R. Hawkins, Hale Dwoskin-The Sedona method, Larry Crane-Release technique)  

Palacskó András többször járt Sedonában, Hale Dwoskinnál, és a Sedona módszer facilitátora lett, valamint a Buddhista főiskolán tanult. Ő mutatja meg a módszer lényegét. 

Palacskó András

Bevezető előadások, Minden egy 10:00-től