fbpx

Nyitott Nap ॐ A vipassana meditáció új útjain

2020. október 10., szombat | ONLINE + OFFLINE @ Budapest VI., Hilton Garden Inn

 

Nincs egyetlen jó megoldás, és mindannyiunknak megvan a magunk útja. Az útjaink azonban keresztezik egymást, összefonódnak, ezer ponton kapcsolódunk és hatással vagyunk egymásra – tudatosan és tudattalanul egyaránt.

 

Az idén 20 éves Buddhista Vipassana Alapítvány szervezésében megrendezésre kerülő Nyitott Napon szabadon kísérletezhettél különböző meditációs technikákkal, miközben a belső és külső kapcsolódásaidat is megfigyelhetted.

 

 

Kapcsold össze az elméletet a gyakorlattal, a tudományt a spiritualitással, a belsőt a külsővel, és nézd meg, mi mindenre tudod használni a meditációs praxist az életedben! 

 

Lemaradtál? Visszanéznéd?

Nézd meg a Nyitott Napon készült videóinkat, és iratkozz fel hírlevelünkre, hogy a soron következő programjainkon is találkozhassunk!

Nyitott Nap │ Frank Zsófia előadása │ Egó és meditáció, téridő és kvantumugrás by Kontakt Buddhista Vipassana Közösség on Scribd

Program

Ezzel a sokszínű programmal vártunk benneteket Budapest szívében

08:30 
Érkezés

Szeretettel fogadtunk

09:00
Alaphang

Tóth Andrea Beáta

Közös meditáció

09:30
Minden egy

Bevezető előadások

A vipassana, a kvantumszemlélet, és a sámán technikák integrációs lehetőségei, a tradíció és a tudomány találkozása – Frank Zsófia,  Palacskó András, Csurgai Zs. Kunigunda

11:00 
Rövid szünet

11:30
Workshopok

3 teremben párhuzamosan

1. terem: A belső erő megtalálása a meditáción keresztül Meditáció vagy önismeret? Elég-e önmagában meditációs gyakorlatot folytatni, és az megfelel-e az önismeretnek, vagy szükség van más módszereket is használni a tudatfejlődéshez? – Tóth Andrea Beáta

2. terem: Tudat és tudatosság: a felébredés, a spirituális fejlődés útja és a felnövés, az egészséges mentális változás útjai nagyon összetartoznak. Buddhista dharma tanítóként, meditációs tanárként és az integrál pszichológiát alkalmazó segítő munkámban is jól látható, hogy a meditációs technikák és a pszichológiai módszertanok határai hol húzódnak. Hogyan fejlődjünk mindkettőben? Milyen technikák segítenek ebben? Milyen konkrét teendőink vannak? – dr. Czike Klára

3. terem:  Fáj, szenvedek, nagyon rossz.
Meditáció alapú fájdalomkezelés, avagy „Dukkha, a nagy tanítómester”. A Vipassana szemlélet (erőfeszítés, elcsendesedés, nyugodt éber figyelem és a hozzá kapcsolódó elemző készség) megjelenése a fájdalomkezelésben. – Szekeres Tamás

13:00 
Ebédszünet

14:00
Workshopok

3 teremben párhuzamosan

1. terem: Szamatha-Vipasszaná meditáció Bhante Vimalaramsi tanításai alapján. Út a Nibbánába az éber dzshánákon keresztül, Mettá és Megbocsátás meditációs gyakorlatok segítségével. Fókuszban az ellazítás és elengedés. – Berár Gábor

2. terem: A tudat kifejeződése a mozgó testben, mozgásgyakorlat. „Az elme olyan, mint a szél. A test olyan, mint a homok. Ha tudni akarod, hogyan fúj a szél, akkor tekints a homokra.” (Bonnie Brainbridge Cohen) – Szecskó Mona

3. terem: Dialógus: tudatosság szervezeti szinten. A Vipassana útján megtanuljuk a figyelmünket befelé irányítani és mélyíteni. A dialógus erre a tudásra, gyakorlatra épít: először megtanulunk az érzelmeinken túl látni és kifelé figyelni, majd önmagunkat kívülről is meglátni, s végül a feltáruló rendszerre, az egységre közös szemmel tekinteni. – Agócs Balázs Márton

15:30
Rövid szünet

 

16:00
Új irányok

Integrálható technikák a vipassana új útjain – kerekasztal beszélgetés előadóinkkal, programvezetőinkkel és Szalai Marával

Visszhang

Közös meditáció

17:00 
Búcsúzás

Mosollyal engedtünk el

Velü(n)k találkozhattál

Szecskó Mona
Szecskó Mona
Agócs Balázs Márton
Agócs Balázs Márton
Szalai Mara
Szalai Mara
Szekeres Tamás
Szekeres Tamás
Csurgai Zs. Kunigunda
Csurgai Zs. Kunigunda
Frank Zsófia
Frank Zsófia
Buddha
Buddha
dr. Czike Klára
dr. Czike Klára
Berár Gábor
Berár Gábor
Tóth Andrea Beáta
Tóth Andrea Beáta
Palacskó András
Palacskó András

Tudj meg többet

A Nyitott Nap programjairól részletesebben

„Az elme olyan, mint a szél. A test, olyan, mint a homok. Ha tudni akarod, hogyan fúj a szél, akkor tekints a homokra. – Bonnie Brainbridge Cohen

2010-ben kezdtem különféle mozgásformákban elmélyülni, gyakorolni és tanítani. A vipassana meditációs gyakorlás hatására 2014. évtől kezdve mindenféle mozgásforma és mozdulat új szemléletet kapott. Foglalkozom jógával, kontakt tánccal, inspirálva a BMC, SRT által.

A vipassana ad alapot arra, hogy a tudat mozgása, érzelmek keletkezése, elemek megfigyelhetővé váljanak, az egészet részekre bontsuk, majd újra integráljuk, megfigyeljük a szándék kifejeződését, a gondolatokat, a képek szerepét, csontokat, izmokat, kapcsolódásokat, az áramlást, folyamatos változást és megértsük, tapasztaljuk hogyan teremtjük a valóságot, azáltal, ahogyan a test követi a tudat mozgását.

Várlak szeretettel,
Mona

Szecskó Mona

A tudat kifejeződése a mozgó testben, workshop 14:00-től, 2. terem

Nem kizárt, hogy valaki meditációs gyakorlóként mentális problémákkal, feldolgozatlan traumákkal is fejlődni tud a meditációval (meg tud világosodni), de ennek az esélye minimális.

Saját gyakorlói és meditációs tanári tapasztalataim szerint sokan úgy találkoznak a felébredéshez vezető gyakorlással, hogy nincs ezt megelőzően önismereti munkájuk, magát a meditációt szánják annak, így nagyon lassan tudnak haladni a tudat lecsendesítését célzó vagy belátásokhoz juttató technikákkal. Sokszor ezek a gyakorlók kudarcként élik meg a meditációt, mert nem segít depressziójukon, nem csökkenti ígért módon a stresszt vagy más szenvedésteli állapotokat. Többen próbálgatják egy ideig, aztán feladják a meditációs munkát. Ugyanakkor sok olyan gyakorlót is látok, akik párhuzamosan használják a nyugati és a keleti módszereket, vagy akik sok évnyi önismereti munka után következő lépésként találnak rá a meditációra. Feltételezésem, hogy ők hatékonyabban tudnak haladni az éntelenség, a mulandóság és a szenvedésteliség belátását illetően, és látható változások jelentkeznek az életükben. Egy rövid meditáció és az elméleti bevezető után közösen vitatjuk meg ezt a kérdést, osztjuk meg a tapasztalatokat.

dr. Czike Klára

Tudat és tudatosság, workshop 11:30-tól, 2. terem

Frank Zsófia vagyok, nyugdíjas természetgyógyász. 1974-77 között összehasonlító vallástörténetet hallgattam a Buddhista Misszió Körösi Csoma Sándor Intézetében, itt ismerkedtem meg a buddhizmus tanításaival.

Miután éveken keresztül tanulmányoztam a keleti és a nyugati meditációt, vizualizációt, valamint a holisztikus gyógyászat egyes ágait különböző külföldi meditációs és jóga központokban, elkezdtem rendszeresen meditálni.

Mostanában a test-lélek összefüggéseket, köztük a szív tudatosságát és az agy-szív koherenciát tanulmányozom a gyógyászatban és a napi életben, valamint az ún. sámánizmus élet- és Földszereteten alapuló szemléletét.

Frank Zsófia

Egó és meditáció, téridő és kvantumugrás - Mit tehetünk egy élhető jelenért és jövőért?, Minden egy 10:00-től

Lester a manhattani Buddha – egy haldokló üzletember szembenézett az élet értelmével és felfedezte magában Buddha tanításainak az alapjait és meg is valósította azokat.

Erre alapozva a modern korunknak megfelelően igyekezett a lehetőségeket megosztani a környezetével. Tanítványai tovább vitték, ki milyen színezettel volt erre képes. (David R. Hawkins, Hale Dwoskin-The Sedona method, Larry Crane-Release technique)  

Palacskó András többször járt Sedonában, Hale Dwoskinnál, és a Sedona módszer facilitátora lett, valamint a Buddhista főiskolán tanult. Ő mutatja meg a módszer lényegét. 

Palacskó András

Bevezető előadások, Minden egy 10:00-től

 

Több, mint 10 év Mahasi féle vipassana gyakorlás után találtam rá Bhante Vimalaramsi, egy amerikai szerzetes tanításaira, aki a Szutták alapján átalakította a hagyományos burmai gyakorlatokat. Két éve gyakorlom az általa kifejlesztett TWIM vagy Szamatha-Vipasszaná meditációt, és ennek a módszernek az alapelveit szeretném megmutatni az érdeklődőknek. Amiről szó lesz:

  • A 6 lépéses gyakorlat (vedd észre, engedd el, lazítsd el, mosolyogj, térj vissza, ismételd)
  • A meditáció tárgya a Bráhmavihárák (szerető-kedvesség, együttérzés, öröm, egykedvűség)
  • Az éber dzshánák
  • A függő keletkezés
  • Járó meditáció
  • Helyes életmód, fogadalmak
Berár Gábor

Szamatha-Vipasszaná meditáció, workshop 14:00-től, 1. terem

A mindennapokban gyakran hiányzik az életünkből a biztonságérzet, koncentrált jelenlét, önbizalom, elszánt törekvés és tiszta célok. Az életünk nem úgy alakul, ahogy mélyen szeretnénk és a testünkkel sem vagyunk elégedettek. A kapcsolataink bizonytalanok és sokszor fájdalmasak.

Hogy tud ebben a kaotikus, nehézségekkel, szenvedésekkel teli világban segíteni a meditáció? Elég csak meditálni, vagy más terápiás és önismereti munkára is szükségünk van? Mire jó egy elvonulás? Hogyan juthatok el  a belső erőmhöz a meditáción, elvonuláson keresztül?

Közös meditációs keresztül tapasztaljuk meg a belső erő megjelenését a testben és a tudatban. 

Tóth Andrea Beáta

A belső erő megtalálása, workshop 11:30-tól, 1. terem

Életfeladat, életcél, életszerelem

Harmónia és tudatosság a mindennapokban, lehetőleg spontán & őszintén

Avagy: “Az egyetlen dolog, ami biztos, az a halál. A halál pillanata nem biztos. Hogyan éljek?” zen koan

Csurgai Zs. Kunigunda

Bevezető előadások, Minden egy 10:00-től

A Vipassana útján megtanuljuk a figyelmünket befelé irányítani és mélyíteni. A dialógus erre a tudásra, gyakorlatra épít: először megtanulunk az érzelmeinken túl látni és kifelé figyelni, majd önmagunkat kívülről is meglátni, s végül a feltáruló rendszerre, az egységre közös szemmel tekinteni. A dialógus a beszélgetésekben, és végeredményben a világban résztvevők számára a kollektív figyelem és tudatosság által megnyíló szervezeti és egyben személyes fejlődési út.

Mi fog történni? Kis csoportokban beszélgetünk, megtapasztaljuk a figyelem rétegeit, irányának változását, a kollektív tudat/tudás megjelenését, összekapcsolódást, és ebben a térben új, nem az egyének hétköznapi tudatából érkező gondolatok, képek megjelenését.

Agócs Balázs Márton

Dialógus, workshop 14:00-től, 3. terem

Az alázat, a szolgálat az az út, amely kivezet a szenvedés állapotaiból, hogy felismerhessük, kik is vagyunk valójában.

Szalai Mara

figyelem-koordinációs tréner, Új irányok 16:00-tól

Minden érzékszervre hatunk

A Nyitott Napon közelről szemügyre vehetted Alkotóink csodás munkáit is

Kapcsolódnál?

Ha kérdésed van, infóra van szükséged, vagy inspirálódnál, kapcsolódjunk a Facebookon is!